Zelfstudie over HTML-kleurcodes

Er bestaan twee soorten kleurcodes voor gebruik in webpagina codering. Het eerste type wordt een aantal vooraf gedefinieerde kleurnamen erkend door de meeste browsers gebruikt. Alle kleurnamen verwijzen naar webveilige kleuren, hoewel moderne webontwerpers overwegen alle kleuren webveilige sinds monitor en videokaart kwaliteit aanzienlijk verbeterd sinds het midden van de jaren 1990. Het andere type kleur code is meer abstracte en hexadecimale codes voorafgegaan door een hekje, gebruikt om te verwijzen naar exacte kleuren. Cascading Style Sheets (CSS) moderne Webontwerpers gebruiken om kleuren voor HTML-pagina's te bepalen.

Benoemde kleuren

Benoemde kleuren omvatten de traditionele 256-webveilige kleuren, eens beschouwd als "veilig" omdat zij hetzelfde in alle browsers verscheen. Hoewel ontwerpers liever hexadecimale codes, is het gemakkelijker voor de meeste mensen om te onthouden "rode" of "blauw" in plaats van hun 6-cijferige tegenhangers. Typ in HTML en CSS, kleurnamen als één woord, zoals "royalblauw" voor royal blue. Verwijst naar een grafiek wanneer meer obscure kleurnamen gebruikt. Browsers negeren verkeerd gespelde kleurnamen.

Hexadecimale kleurcodes

Webdesigners gunst hexadecimale kleurcodes. Hexadecimale codes zijn exacte en bij het gebruik van een color picker, ontwerpers een van maximaal 16,7 miljoen kleuren kunnen opgeven. Het formaat van een hexadecimale kleurcode is een hekje gevolgd door zes cijfers. Elk cijfer varieert van "0" tot "f" waar "0" staat voor een waarde van één en "f" staat voor een waarde van zestien. De drie paren van cijfers overeen met rood, groen en blauw (RGB) waarden computers gebruiken om kleuren weer te geven. Om de waarde voor rood van een hexadecimale code, bijvoorbeeld, de eerste twee cijfers te vermenigvuldigen. In de code voor een pure, heldere rode, die eruit ziet als "#ff0000", omzetten in elke "f" zestien. Zestien keer is zelf 256, de maximale waarde voor rood, groen of blauw.

Gebruik van kleurcodes in webpagina 's

Vóór de release van HTML 4.01 en het wijdverbreide gebruik van CSS, web programmeurs gebruikt HTML tagkenmerken om te definiëren kleuren in webpagina's. De code om op te geven van de tekstkleur, met de oude methode, ziet eruit als < tekstkleur = "#00ff00" >. Dat beetje van code maakt blauwe tekst, en op stilstaand werken voor sommige browsers. De nieuwere en betere manier is om CSS te gebruiken om kleuren te bepalen. Code om te laten tekst blauw in CSS eruit zou kunnen zien "p {kleur: #00ff00;}". In dit voorbeeld Word de alineacodes in het HTML-bestand blauw. Webontwerpers gebruiken ook korte-hand hexadecimale codes zoals "#000" voor zwart of "#fff" voor wit.

Picken kleurcodes

Ontwerpers gebruiken kleur plukkers om de hexadecimale waarde van een bepaalde kleur. In Photoshop, de ontwerper de "Eye Dropper" gereedschap selecteren en vervolgens te klikken op een kleur in de webdesign gebruikt. Als u dubbelklikt op het pictogram voorgrond kleur brengt omhoog een venster waarmee de ontwerper met een exacte hexadecimale code voor die kleur. Sommige code editors bevatten ook een kleur-picking hulpprogramma, zoals Dreamweaver. De site van een Gemeenschap van webdesigners, ColourLovers.com, is een uitgebreide bron voor het vinden van kleuren en hun codes.