Wat Is syntaxis van PERL?

Wat Is syntaxis van PERL?


De syntaxis van een programmeertaal – elke programmeertaal – zijn de grammatica en de opmaakregels die de opdrachten uniek maken. Wat onderscheidt PERL, echter, is een eenvoudig "doen wat ik bedoel" syntaxis stijl en slechts een paar strikte regels voor opmaak waardoor het gemakkelijk te leren en te schrijven. Als u hoe om te coderen in talen zoals C, Smalltalk of Lisp weet, PERL begrip syntaxis – ook wel genoemd perlsyn - mogelijk zelfs eenvoudiger zoals het "" syntaxisregels van elk leent.

Aan de slag

Elk perlmanuscript moet beginnen met een verklaring dat het verwijst naar de tolk op uw computer geïnstalleerd. De syntaxis van de instructie echter hangt af van of uw besturingssysteem UNIX of Windows is. Voor een UNIX-besturingssysteem, verschijnt de openingstoespraak als #! / usr/local/bin/perl en voor een Windows OS lijkt als #! C:\Perl\bin\perl, of #! D:\Perl\bin\perl als u de tolk op de D:-schijf installeert.

Syntaxis-constanten zijn

Elementen van perlsyn die constant blijven zijn syntaxisregels voor PERL eindinstructies, commentaar toe te voegen, met vermelding van de variabelen van het programma en de wijze waarop elk script whitespace behandelt. Een puntkomma is de standaard voor het beëindigen van een PERL verklaring of een verklaring. Het gaat hierbij om verklaringen tekst, instructies die variabelen worden geëvalueerd en instructies die transportbesturing programma om af te drukken. Bijvoorbeeld afdrukken "Hello World!"; en als $x == $y; altijd eindigen met een puntkomma. Een hash-"#" symbool een commentaarregel. Als uw opmerking meerdere regels omvat, bevatten een hekje aan het begin van elke regel. Gebruik van de symbolen '$', ' @' of '%' om te identificeren van een variabele van het programma. Tot slot, is de enige keer dat perlsyn whitespace relevant acht wanneer het deel uitmaakt van een tekenreeks tussen aanhalingstekens. Anders nemen zo veel of zo weinig witruimte als u nodig hebt om uw programma gemakkelijker te lezen als perlsyn het niet relevant acht.

Syntaxis van variabelen

Hoe u aanhalingstekens gebruiken en of ze zelfs nodig zijn hangt af van het soort verklaring evenals wat erin staat. Kies tussen enkele of dubbele tekens in letterlijke tekenreeksen en gebruik wel of geen wanneer met inbegrip van getallen. Maar altijd gebruik dubbele aanhalingstekens als een verklaring variabelen of speciale tekens zoals het teken voor de nieuwe regel bevat. In de verklaring van zijn Hello World, "Hello World" en "Hallo wereld" beide correct zoals is de weergave van het nummer met 42 of "42." Echter een verklaring zoals "Hallo", $naam\n; afdrukken dat geeft een persoonlijke groet en dan begint een nieuwe lijn moet dubbele aanhalingstekens opnemen. Met inbegrip van haakjes als onderdeel van de syntaxis van de instructie kunnen een kwestie van voorkeur of een manier om voorrang. De verklaringen van de afdrukken ("Hello, world\n"); en afdrukken "Hello, world\n"; zijn precies hetzelfde. De volgorde waarin instructies uitvoeren door ze tussen haakjes, zoals u zou doen in een wiskundige vergelijking bepalen.

De syntaxis van de controle

Gebruik perlsyn om de stroom van een PERL-script door code insluiten in haken. Dit is vooral belangrijk als verklaringen in blokken te plaatsen of met behulp van de verklaringen van de controle zoals lussen, als/wanneer overschakelen van verklaringen. Haken scheiden blokken code dus de verklaringen die als een groep wordt uitgevoerd. In een lus verklaring, kan dit betekenen een instructie of een groep instructies de haakjes uitgevoerd totdat voorwaarde wordt geëvalueerd als waar of onwaar alvorens een alternatieve verklaring overneemt:

LOOP: {

{}
laatste als $x = $y ** 2;
# iets hier doen
} terwijl $x ++ < = $z;