Wat Is een Intel Atom?

De Intel Atom-processor is ontworpen als een spaarstand processing-oplossing voor mobiele apparaten zoals netbooks of tabletten. De moniker verwijst naar een aantal verschillende processorcores in dezelfde familie, dus de werkelijke snelheid en mogelijkheden van de Atom processor verschillen gebaseerd op de core type beschikbaar. Specificaties en energieverbruik kunnen tot wel 20 procent tussen kern typen evenals verschillen.

Basics

De Intel Atom-processor is ontworpen voor mobiele en ultra-mobiele apparaten passen. De processor is zo ongeveer de grootte van een stuiver of over 0.6 duim square. Dan grootte hebben Intel Atom-processoren niet veel gemeen tussen kern typen. Atom-processoren kunnen worden verdeeld in twee families: ultra-mobiele en mobiele apparaten. De Silverthorne en Lincroft kernen passen de Ultra-Verplaatsbaar categorie, terwijl de Diamondville en Pineview kernen de mobiele categorie passen. De grootste concurrent van het Atoom van Intel is de ARM Cortex A8, een processor wordt begunstigd in ultra-mobiele apparaten voor de lagere machtsconsumptie en superieure batterijleven.

Silverthorne en Diamondville

De Silverthorne en Diamondville kernen, die behoren tot de categorieën van het ultra-mobiele en mobiele van de Atom-lijn, werden de eerste generatie worden vrijgegeven door Intel. Bij gebrek aan een grafische processor, zowel een spaarstand chipset zoals de Intel 945G ingeroepen om grafiekverwerking. Bovendien waren zowel single core-processors met Hyper-Threading-technologie, maar later de Diamondville processor een dual core-versie voor desktop applicatie ontvangen zou. Zowel onder 8 watt totaal vermogen verbruikt--met de bewerker van Silverthorne onder 2 watt verbruiken-- en liep snelheden van ongeveer de helft met een Intel Celeron-processor voor desktops.

Lincroft en Pineview

De volgende generatie van de Intel Atom CPU's, genaamd Lincroft en Pineview, zag een enorme verbetering over hun voorgangers. Het energieverbruik is teruggebracht tot 7 watt in sommige gevallen en geïntegreerde grafische werden opgenomen, verlaging van energieverbruik zelfs meer, aangezien sommige aan boord van de GPU's maar liefst 15 watt of meer gebruiken kunnen. Terwijl de Lincroft architectuur bleef een single core-processor, première Pineview met zowel single als dual core opties in januari 2010. Met de uitbreiding in snelheid begon veel van de nieuwe Intel Atom-processoren te worden gebruikt in de low-end desktop computers in plaats van alleen mobiele apparaten. Pineview-processors zijn ook overwegend in lage-stekker servers.

Toekomst

Intel blijft de Atom processorfamilie met een derde generatie in medio 2011 worden ingevoerd. Met veel van de concurrentie van de ARM-processorfamilie is er veel gespeculeerd over wat Intel gaat onthullen. Zowel het stroomverbruik en de kloksnelheid zal ongetwijfeld veel hoger, maar de vraag blijft of het Atoom zullen kunnen concurreren met het ARM-platform. Zelfs Microsoft aangekondigd, in januari 2011, dat het gaan een versie van zijn besturingssysteem ontwikkelen zou te draaien op het ARM-platform, wat betekent dat Intel kan het verlies van enig marktaandeel naar computersystemen van Microsoft.