Wat Is een AGP grafische kaart?

Een AGP grafische kaart gebruikt een Accelerated Graphics Port die algemeen op vele computersystemen gebruikt werd. AGP is een snellere kanaal dat wordt gebruikt voor de systeemkaart van een computer verbinden met een grafische kaart. Een grafische kaart die AGP gebruikt had sneller grafische versnelling voor betere prestaties. AGP wordt afgeschaft en vervangen door PCI Express.

Voordelen

Een AGP grafische kaart heeft vele voordelen ten opzichte van kaarten die een PCI-verbinding gebruikt. AGP, in tegenstelling tot PCI, was een systeem "bus" of subsysteem die speciaal gewijd was aan de grafische adapters. Een speciaal kanaal naar de CPU of processor zorgt voor snellere communicatie en informatieoverdracht die tot leidt betere prestaties.

Geschiedenis

AGP grafische kaarten begon te verschijnen rond 1997 op computersystemen die compatibel zijn gebaseerd op de x 86 architectuur aan de tijd. Een AGP grafische kaart vereist een chipset gebaseerd op een sleuf 1 Pentium-processor of een Socket 7. AGP-ondersteuning is toegevoegd aan Microsoft Windows 95 Service Release 2 toen beschikbaar.

Compatibiliteit

AGP grafische kaarten zijn achterwaarts en voorwaarts-compatibel met enkele beperkingen. Sommige AGP-kaarten passen niet in "slots" die zijn bedoeld voor verschillende typen zoals een standard en pro versie. Er zijn ook spanning-compatibiliteitsproblemen omdat sommige kaarten 1.5V terwijl anderen vereist vereist 3.3V. Een kaart die niet over de juiste spanning voor de sleuf op het systeembord mag niet worden gebruikt omdat de schade kan optreden.

Gebruik

Er zijn zeer weinig moederborden die worden vervaardigd die beschikken over een AGP-sleuf voor een grafische kaart. Dit is omdat AGP wordt niet ondersteund op huidige chipsets die op nieuwe moederborden worden gebruikt. Moederborden die over een AGP-sleuf beschikken zijn gebaseerd op oudere chipsets.

Fabrikanten

Er zijn een paar fabrikanten die nog steeds een AGP grafische kaart produceren. Het gaat hierbij om ATI, die de Radeon produceert en Nvidia, die de GeForce 7-serie produceert. De meeste fabrikanten produceren kaarten voor de chipsets die PCI Express ondersteunen.