Verschil tussen een Linux & Unix besturingssysteemHoewel Microsoft Windows en Apple Mac OS X de meest gebruikte computer operating systemen op de markt vandaag zijn, bestaan er een aantal andere opties van het besturingssysteem. Onder hen zijn Unix en de verschillende beschikbare versies van Linux delen een gemeenschappelijke band aangezien de kern van Linux is gebaseerd op Unix code. Er zijn echter enkele verschillen tussen de twee.

Commerciële vooruitzicht

UNIX dateert 1969, en de meest moderne versies (Sun Solaris, HP-UX en IBM's AIX, bijvoorbeeld) zijn gelicentieerde versies van een van de originele versies. Linux, die dateert uit 1991, werd geboren uit het verlangen om te creëren van een vrije software-alternatief voor de commerciële Unix-omgevingen.

Linux besturingssystemen zijn gratis en open-source projecten, hoewel sommige Linuxdistributies extra functies en ondersteuning voor een vergoeding bieden. UNIX besturingssystemen vallen onder het domein van de Unix license, aangezien Unix zelf een handelsmerk van the Open Group in vertrouwen gehouden is. De meeste Unix besturingssystemen zijn commerciële producten, hoewel sommige van degenen die zijn ontwikkeld gratis voor gebruik zijn.

Systeemtype

UNIX is een volledig werkend systeem, met de meeste of alle functies en onderdelen van het besturingssysteem wordt verspreid als onderdeel van de Unix-versie die wordt geïnstalleerd. Een Linuxdistributie is niet een volledige besturingssysteem en is in plaats daarvan een kernel--de code waardoor de kern van een OS. Functies en programma's worden toegevoegd aan de Linuxkernel door ze te installeren of anderszins hun integratie in het besturingssysteem.

Bestandssystemen

Linuxdistributies ondersteunen meestal een beperkt aantal bestandssystemen, met de meest algemeen ondersteunde ext3 en ext4. UNIX besturingssystemen kan ondersteunen verschillende meer bestandssystemen, met inbegrip van JFS en GPFS. Gemeenschappelijke bestandssystemen zoals het FAT32 systeem meestal gebruikt in combinatie met flash drives en andere flash-geheugen producten kunnen ook worden gesteund door zowel Unix en Linux.

Gebruiker toegankelijkheid

UNIX besturingssystemen meestal niet met de eindgebruiker in het achterhoofd zijn ontworpen en in plaats daarvan meer richten op functie dan toegankelijkheid. Terwijl sommige Linuxdistributies kunnen niet worden ontworpen als gebruikersvriendelijke, een aantal populaire Linux-versies zijn bedoeld om te dienen als instapmodel besturingssystemen en zijn ontworpen voor gebruik door mensen die meer vertrouwd met Windows of Mac OS X wellicht.

Beoogde installatie

Vele Unix besturingssystemen zijn bedoeld voor gebruik op servers en mainframecomputers. Terwijl verschillende versies van Linux worden gebruikt op servers ook, zijn een aantal Linux-distributies bedoeld voor gebruik op computers thuis.