Verschil tussen Core2 & Quad-Core

Verschil tussen Core2 & Quad-Core


Intel zijn eerste mainstream dual core microprocessors, de Core 2 lijn, in 2006 geïntroduceerd, markering van een beweging weg van de NetBurst-microarchitectuur van de Pentium 4-lijn. Intel heeft sindsdien ook een quad-core processor onder de regel van de Core 2. Multicore-processors vormen een ommekeer in de vooruitgang van de rekenkracht, verhogen door middel van toegevoegde processorcores in plaats van snellere kloksnelheid.

Wat is een multicore-processor?

Gebruik een multicore-processor is vergelijkbaar met de praktijk van het gebruik van meerdere processors op een moederbord dat twee of meer CPU-aansluitingen heeft. Voordat multicoreprocessors gehouden elke CPU socket één processor. Nu, één CPU socket kan het aanvaarden van een chip die twee of meer geïntegreerde processors in één pakket heeft. Dit zorgt voor het gebruik van meerdere processors zonder de toegevoegde kosten en ontwerpaspecten van een moederbord met meerdere CPU sockets.

Voordelen van een multicore-processor

Met ieder één processor CPU, kan slechts één operatie worden gedaan in elk moment. Sommige technologieën, zoals Intel's HyperThreading, kunnen geven de illusie dat twee transacties tegelijk worden gedaan, maar dit is eigenlijk gedaan door afwisselend twee operaties tussen elke andere klokcyclus op de CPU. Een multicore CPU, aan de andere kant kunt uitvoeren zoals vele operaties in een één klok cyclus als er processoren kernen op zijn gebouwd naar de chip. Dit is handig tijdens multitasking (met meer dan één programma tegelijk) en wanneer programma's uitgevoerd die zijn ontworpen om te profiteren van de mogelijkheid om extra offload banen naar de extra processors kernen.

Core2 Duo

Een multicore CPU met twee processorcores is een Intel Core 2 Duo-processor. De twee processors kunnen rechtstreeks met elkaar praten zonder het gaan door de tussenliggende proces van het versturen van informatie naar het moederbord. Er zijn verschillende versies van de Core 2 Duo-lijn, van laagspannings mobiele chips, aan de liefhebber-niveau Core2 Extreme lijn. (De Extreme moniker wordt ook gebruikt om te beschrijven van high-end quad-core chips.) Terwijl ze minder cores dan hun broeders quad-core hebben, ze de neiging om uit te voeren bij hogere snelheden. Zij hebben ook de neiging om minder on-board cache-geheugen (2 tot 4 MB.)

Core2 Quad

Het grootste verschil tussen de Core 2 Duo en de pit 2 Quad is dat de Quad, geheel genoeg, vier processors cores. Ze hebben meestal twee keer de on-board cache-geheugen van het overeenkomstige deel van de Core 2 Duo. Ze lopen ook op lagere klok-snelheden in vergelijking met de dual core-processors. In alle andere opzichten, zijn de twee lijnen gebaseerd op dezelfde processen.

Problemen met de Core 2 Quad

Bij het overwegen van een Core 2 Quad, één belangrijk ding in gedachten houden: in wezen, een Core 2 Quad is een paar van de Core 2 Duo's als één CPU pakket verlijmd. De twee paren van processorcores spreken niet met elkaar rechtstreeks, in plaats daarvan gaan door het moederbord de Northbridge controle-chip. Een Core 2 Quad biedt geen voordeel ten opzichte van een paar van de Core 2 Duo op een meerdere-CPU socket moederbord.