Vergelijking van ATX moederborden

Sinds halfgeleiderbedrijf Intel Corp geïntroduceerd in 1995, heeft de Advanced Technology uitgebreide Moederbord form factor--meestal afgekort als ATX--verschillende varianten. Elke ATX moederbord bevat de belangrijkste onderdelen van een personal computer op een Printplaat. Er zijn echter verschillen in grootte of aantal en opstelling van bepaalde onderdelen tussen ATX moederborden.

Grootte

Het oorspronkelijke ATX-moederbord, uitgebracht in 1995, maatregelen 12 inch breed en 9.6 inch diep, of 305 door 244 millimeter. Het normale grootte ATX moederbord en de microATX, die twee jaar later met een 9.6-door-9.6-inch--244-door-244-mm--formaat werd uitgebracht, zijn de twee meest populaire ATX varianten. Anderen omvatten de Extended ATX, of EATX, met een meting van 12 door 13 inch--305 door 330 mm--de Mini ATX, op 11.2 door 8.2 inch--284 door 208 mm-- en de FlexATX, op 9 door 7.5 inches--229 door 191 mm.

Processor en het systeemgeheugen

Elke motherboard ATX wijdt een sectie voor de plaatsing van de processor van de PC via een centrale verwerkingseenheid socket. Dit onderdeel is verantwoordelijk voor het fysiek en elektrisch aansluiten van de processor op het moederbord. De regelmatige ATX heeft de CPU gelegen op de bovenste midden gedeelte, terwijl de microATX het gelegen in haar midden links heeft. Dual inline memory module slots--meestal nummering twee, drie of vier--zijn beschikbaar voor de PC's systeem geheugenkaarten, die zijn gebaseerd op het platform Double Data Rate Synchronous Dynamic Random Access Memory, of DDR SDRAM.

Schijf Connectors

Elke ATX moederkaart heeft verbindingslijnen, zoals Serial Advanced Technology Attachment--SATA-- of Integrated Drive Electronics--IDE--interfaces voor de PC's harde schijven. De laatste bestaan meestal uit een harde schijf voor gegevensopslag, een optische-schijfeenheid voor afspelen en opnemen van cd's en DVD's en een floppy drive voor met behulp van een diskette. Het aantal dergelijke connectoren variëren van een ATX variant naar de andere. De microATX heeft vier, bijvoorbeeld, terwijl de oorspronkelijke ATX drie.

Uitbreidingspoorten

Ook inbegrepen op elke ATX moederborden zijn uitbreidingspoorten, zoals Peripheral Component Interconnect--PCI-- en Accelerated Graphics Port--AGP. Deze worden gebruikt voor de installatie van uitbreidingskaarten, zoals netwerkkaarten, geluidskaarten en grafiekverwerking eenheden. Het aantal poorten, varieert echter van een moederbord variant naar de andere. Bijvoorbeeld, kan de regelmatige ATX hebben tot zeven, de microATX, tot vier, en de FlexATX, tot twee.