Soorten PC harde schijven

De harde aandrijving van PC slaat gegevens en toepassingen voor de computer te gebruiken. Harde schijven kunnen komen in verschillende soorten, de belangrijkste drie PATA, SATA en SCSI. Er zijn momenteel ook nieuwe stations die aandrijving in vaste toestand (SSD heten). Deze stations is qua interface en een snelheid van elkaar verschillen.

PATA

PATA staat voor Parallel Advanced Technology Attachment en is ook bekend als een IDE schijf. De labels verwijzen naar het type interface gebruikt voor het aansluiten van de harde schijf op het moederbord. IDE schijven gebruiken een 40 of 80-aderige kabel met een breed 40-pins connector. Oudere, tragere schijven gebruiken de 40-aderige kabel, terwijl snellere schijven de 80-aderige kabel gebruiken. Vele PATA-schijven worden met SATA-schijven vervangen.

SATA

SATA-schijven zijn seriƫle ATA schijven. Ze gebruiken een compleet andere aansluiting dan de PATA-drives. Bovendien, SATA-schijven gebruiken een andere adapter dan IDE-schijven, hoewel adapters makkelijk bereikbaar zijn. SATA-schijven zijn dunner en hebben vermoedelijk een snellere data-interface dan PATA-schijven. Deze snelheid verschil is echter vaak niet te onderscheiden in de PATA en SATA-drives van de zelfde rpm-rating. SATA-schijven zijn efficiƫnter, hoewel, en gebruiken minder energie dan de PATA-drives.

SCSI

SCSI, Small Computer System Interface stations, hebben een soortgelijke nam naar IDE-schijven. SCSI-schijven draaien echter doorgaans tegen een hoger tarief dan IDE of SATA-schijven. Waar IDE en SATA schijven normaal op 7200 rpm draaien, schijven SCSI-draaien op 10.000 tot 15.000 rpm. Er zijn sommige SATA-schijven nu, maar die ook op 10.000 rpm draaien. Het hogere tarief van de spin resulteert in snellere gegevenstoegang, maar draagt ook bij tot snellere afbraak. SCSI-schijven vereisen een controller die zorgt voor het raakvlak tussen de stations en de moederborden.

SSD

Aandrijving in vaste toestand, in tegenstelling tot de PATA-, SATA- of SCSI-schijven, gebruik geen bewegende delen. Schijven gebruiken normaal een draaiende magnetische schijf waarin informatie wordt opgeslagen. Echter gebruiken de aandrijving in vaste toestand halfgeleiders. Omdat er geen bewegende onderdelen, aandrijving in vaste toestand zijn sneller en minder kans op breken dan andere schijven. Toegang tot de gegevens is in de buurt van instant. Deze stations zijn momenteel duurder dan andere stations.

Overwegingen

Vaste toestand en SCSI-schijven zijn vaak duurder in vergelijking met PATA- of SATA-stations. Voor vaste toestand is dit vooral omdat de kosten van de technologie nog steeds bezig met het verlagen is. Voor SCSI is het omdat de stations hebben vaak gespecialiseerd gebruik en er extra kosten zijn voor het feit dat de controller. PATA-drives zijn afgebouwd in het voordeel van SATA-schijven.