Over het delen van bestanden

Er is een scala aan computernetwerken die bevorderen het uploaden en downloaden van bestanden en gegevens. Het proces van het ophalen of verstrekken van deze inlichtingen heet bestandsdeling. Bestandsdeling al bestaat in zijn huidige vorm sinds de jaren 1990, en de doelstelling van geschillen door mediabedrijven als gevolg van auteursrechtelijke kwesties geweest. Bovendien, vormen file-sharing sites een risico voor de veiligheid van een netwerk of een computer als gevolg van virussen en malware.

Functie

Delen van bestanden via een netwerk dat voor het uploaden en downloaden van diverse computerbestanden. Dit netwerk is in het algemeen gebaseerd op de peer-to-peer model, waarin de bestanden worden geplaatst op personal computers die fungeren als servers bestanden te uploaden naar andere gebruikers die deze informatie aan het downloaden bent. De peer-to-peer netwerken worden vaak stimulansen bieden aan haar gebruikers deelnemen aan zowel het proces van het downloaden en uploaden in een poging om een grotere catalogus van bestanden altijd bij de hand. Dit proces verschilt van het bestand handel, waarin de bestanden die worden gedownload door een gebruiker moeten worden verhandeld voor bestanden die de gebruiker uploadt.

Typen

Bestandsdeling komt in vele formaten. Het systeem van de server-client gebruikt een gecentraliseerde server-systeem waarop de gebruikersverkeer wordt beheerd. Mappen met gedeelde bestanden zijn gecategoriseerd en bijgewerkt als gebruikers lang op. Gebruikers berichten sturen naar de centrale server van een bepaald bestand is aangevraagd en de server antwoordt door een lijst met peers die beschikken over de bestanden te sturen, en de gebruikers kunnen vervolgens de informatie downloaden.

Gedecentraliseerde netwerken staan toe dat een reeks knooppunten worden ingevoerd, met hogere capaciteit knooppunten hoedanigheid van indexen voor zoekopdrachten. Dit zorgt voor grotere netwerken zonder een centrale server.

Anonieme peer-to-peer netwerken direct verkeer door middel van een reeks van proxy-clients, in wezen functioneert als index knooppunten. Dit zorgt voor gebruikers tot een bepaald niveau van anonimiteit behouden evenals verbinden met andere specifieke gebruikers zonder het verzenden van een bericht op het hele Web.

Streaming diensten zijn hard op weg de geprefereerde methode voor het delen van bestanden, als ze toe voor stromen van informatie worden verzonden. In plaats van servers of knooppunten in een netwerk structuur, kunnen de streams van informatie worden gebruikt in real-time. Deze zijn populair voor radio- en TV-gebruik.

Geschiedenis

De eerste global file sharing netwerk opgezet was USENET. Groepen zou bestand uploaden naar een specifieke post en alle leden van die groep kon dat bestand downloaden. Dit beroep op personen aanvragen van specifieke bestanden van hun collega's om het downloaden van hen.

De volgende grote file sharing netwerk was Napster, die zich op een server-client systeem overdracht van bestanden. In eerste instantie een gratis dienst, het bedrijf geconfronteerd juridische moeilijkheden gevolg van auteursrechtelijke kwesties en gewijzigde op een fee-based dienst in 2002.

De moderne peer-to-peer netwerken worden gedomineerd door het streamen van diensten en BitTorrent, evenals sommige gedecentraliseerde netwerken zoals FastTrack en Ares Galaxy.

Betekenis

Bestandsdeling heeft verspreid wereldwijd verspreid door gebruik van high-speed Internet. De peer-to-peer-netwerken hebben aangespoord een discussie over de wettigheid van het delen van auteursrechtelijk beschermde audio en visuele inhoud en de gevolgen ervan voor verschillende industrie├źn.

De muziekindustrie is bijzonder hard getroffen, als de uitwisseling van kleine bestanden zoals nummers en albums die zijn toegestaan voor gebruikers kunnen ophalen van de informatie die ze in een zeer korte tijd en tegen minimale kosten zochten. Muziekbedrijven begonnen te bestrijden dit met juridische downloaden sites in die een gebruiker een kleine vergoeding betalen kan voor het downloaden van nummers en albums.

De film- en TV-sector hebben ook aangepast hun business-modellen, die toegang geeft tot het streamen van films en TV toont in een inspanning om de hoeveelheid inbreuk die optreedt te beperken.

Waarschuwing

Het gebruik van file sharing netwerken ook zijn voorzien van een scala aan risico's die doorgaans geassocieerd worden met het Internet. Veel bestanden kunnen worden benoemd of opzettelijk verborgen om het netwerk of een individuele computer met spyware, malware, Trojaanse paarden of virussen infecteren.

Bovendien hebben vele rechtszaken vloeide voort uit het gebruik van peer-to-peer netwerken. De muziekindustrie heeft met name gevallen tegen gebruikers en netwerken gelanceerd om af te schrikken van illegale schending van het auteursrecht.