NIC kaarttypesInterface netwerkcontrollers (NIC's) zijn de elektronische componenten die een computer met een netwerk verbinden. Het belangrijkste verschil in NIC's zijn de normen die zij gebruiken om te communiceren met het netwerkrouter of server. De meest voorkomende soorten NIC's in gebruik zijn vandaag Ethernet en Wi-Fi. NIC's zal ook variëren afhankelijk van het soort verbindingslijnen hebben en hoe zij hechten aan uw computer.

Netwerk normen

Ethernet is de meestgebruikte netwerk standaard vandaag. Ethernet-controllers vereisen een hard-wired verbinding met het netwerk. De Wi-Fi draadloos netwerk standaard is ook gemeenschappelijk. Wi-Fi NIC's verstrekken gegevens een draadloze router met microgolven. Token ring-netwerkcontrollers op grote schaal werden gebruikt in de jaren 1980, maar vandaag zijn minder gangbaar. NIC's zijn ook beschikbaar voor communicatie tussen computers en draadloze Bluetooth-apparaten.

Netwerkverbindingen

De meeste Ethernet-NICs zal hebben ofwel een BNC-connector, een RJ45-connector of beide. De BNC-connector ziet eruit als een kabelaansluiting televisie en is voor netwerken met coaxiale kabel. De RJ45-connector ziet eruit als een telefoon aansluiting en is voor netwerken met behulp van kabels van categorie 5, 6 of 7. Token ring NIC's verbinden met een drie-aderige kabel. Wi-Fi NIC's communiceren met behulp van een antenne.

Data Transfer snelheden

Ethernet-controllers komen in snelheden van 10-Mbits per seconde (Mbit/s), 100 Mbit/s en 1 Gbit/s. standaard token ring-controller snelheden zijn 4 Mbit/s en 16 Mbit/s. Data transfer snelheden in Wi-Fi domeincontrollers variëren van 2 Mbit/s tot 54 Mbit/sec. De hogere snelheid NIC's zal alleen bij de hogere snelheden gegevens als de netwerkrouter ondersteunt deze snelheden, anders die ze in gebreke zal blijven op een lagere snelheid.

Installatieopties

Vele netwerkkaarten zijn geïntegreerd in het moederbord van de computer. Sommige kunnen worden apart gekocht en geïnstalleerd in een open PCI-uitbreidingssleuf op een PC of Macintosh. Sommige kaarten zijn beschikbaar voor installatie in oudere ISA-uitbreidingssleuven. Kleinere NIC's zijn gemaakt om te passen in een laptop PC-MCIA sleuf. Veel van de nieuwe draadloze NIC's kunnen worden geïnstalleerd in een USB-poort.