Lijst van LAN-protocollen

Wanneer u een LAN-netwerk instelt, moet u een protocol opgeven. Een protocol is een set van regels die het toestaan van elke computer te communiceren. Verschillende LAN-protocollen bestaat, en sommige zijn op grotere schaal gebruikt dan anderen.

TCP/IP

TCP/IP is het belangrijkste protocol van het Internet. Als u wilt communiceren op het Internet, moet een netwerk en elke clientcomputer configuraties op de netwerkkaart die TCP/IP is ingesteld. TCP/IP maakt gebruik van pakketten van informatie die een IP-adres, dat is een gesegmenteerde numerieke systeem dat aangeeft van het adres van een computer bevatten. Elke computer moet een uniek adres te laten functioneren in het netwerk.

Novell NFS

Het Novell NFS protocol is specifiek voor Novell Netware-netwerken. Novell Netware is een server-client architectuur die kan worden gebruikt in interne netwerken. Voor het gebruik van het Internet, moet de roman NFS-protocol worden gebruikt met het TCP/IP-protocol. Gelijktijdig gebruiken vele Novell-netwerken NFS en TCP/IP.

AppleTalk

Het Apple AppleTalk-protocol wordt voornamelijk gebruikt om verbinding te maken met Apple computers en printers. Het AppleTalk-protocol is alleen compatibel met andere Macintosh-computers, dus het niet veel gebruikt is tenzij het netwerk Apple-specifieke is. Gebruikers moeten nog TCP/IP voor het gebruik van het Internet met een Apple computer.

Overwegingen

U kunt verschillende protocollen uitvoeren op een computer om ervoor te zorgen dat de computer met elke client op het netwerk communiceren kan. Heterogene netwerken vereisen verschillende netwerkprotocollen, zodat elke clientcomputer met een ander communiceren kan. Bijvoorbeeld, zijn meerdere protocollen nodig voor een Windows en Novell client-computer te communiceren.