Hoe te doen ANOVA met Excel

Excel heeft verschillende ingebouwde wiskundige modellen die u gebruiken kunt voor het analyseren van de gegevens in een werkblad. Eén daarvan is de ANOVA-model, die op basis van het verschil tussen de verschillende waarden van een bepaalde variabele berekeningen. De ANOVA-test is niet ingeschakeld in Excel standaard; u moet de Analysis ToolPak ANOVA inschakelen en deze set berekeningen aan een werkblad toevoegen installeren.

Instructies

1

Start Excel en open het werkblad waaraan u gegevens wilt toevoegen ANOVA. Klik op het tabblad 'Bestand' in de linkerbovenhoek van het venster en selecteer "Opties" op de pull-down menu.

2

Selecteer de kop van de "Add-Ins" op de linkerkant van het venster, en klik vervolgens op "Analysis ToolPak" aan de rechterkant van het venster.

3

Klik op de "Go" knop naast de "Beheren" drop-down menu. Dit sluit u het venster "Opties" en de "Add-Ins" weergegeven. Plaats een vinkje in het vak "Analysis ToolPak" en klik "OK." Klik op 'Ja' als gevraagd te installeren van de invoegtoepassing Analysis ToolPak.

4

Klik op het tabblad "Gegevens" aan de bovenkant van het venster. De werkbalk wordt weergegeven op een nieuw punt getiteld "Analysis."

5

Klik op de knop "Data-analyse". Een nieuw venster van de "Data-analyse" wordt weergegeven.

6

Schakel het selectievakje "Anova: één Factor," 'Anova: Two-Factor met Replication' of 'Anova: Two-Factor zonder Replication' en klik op 'OK'. De eerste van deze bepaalt een samenhang tussen twee gegevensverzamelingen; de tweede berekent gegevens voor ten minste twee sets met meerdere gegevenspunten voor elke set; de laatste berekent gegevens voor ten minste twee sets met slechts één gegevenspunt voor elke set.

7

Klik op de knop naast "Inputsbereik." Klik en sleep met de muisaanwijzer de cellen waarvoor u wilt berekenen van de ANOVA-gegevens wilt markeren. Als het werkblad gegevenslabels op de bovenste rij heeft, Vink het vakje van de "Labels in de eerste rij" als u wilt invoegen van een selectievakje is ingeschakeld.

8

Klik op "OK" om het berekenen van de ANOVA-gegevens voor de geselecteerde cellen.