Hoe Bereken vrije schijfruimte beschikbaar zijn in een AIX Unix-Server

Hoe Bereken vrije schijfruimte beschikbaar zijn in een AIX Unix-Server


AIX is een versie van UNIX, gemaakt door International Business Machines (IBM). AIX wordt gebruikt als het besturingssysteem voor veel verschillende hardwareplatformen. Schijfruimte is zowel voor het opslaan van gegevens en als virtueel geheugen gebruikt ter aanvulling van het fysieke geheugen beschikbaar op de hardware. Running out of disk space zal voorkomen dat een gebruiker extra gegevens opslaan en ook vertragen de machine als het loopt uit het fysieke geheugen. Controleren of er voldoende schijfruimte beschikbaar is een gemeenschappelijke taak voor een systeembeheerder uit te voeren.

Instructies

1

Open een sessie van TELNET (TErminaL NETwork) met de AIX server. U moet het adres van de server, uw gebruikers-ID en wachtwoord opgeven.

2

Typ de opdracht "df -k" en druk op "Enter" bij de opdrachtprompt.

3

Het resultaat verschijnt op het scherm met de eerste kolom weergegeven: van het station en de derde kolom toont de vrije beschikbare ruimte op het station. De vierde kolom toont het percentage vrij voor die specifieke schijf.

4

Alle waarden in de derde kolom om te verzamelen van de totale schijfruimte vrij voor het gehele AIX-besturingssysteem op deze hardware toevoegen.

5

Typ "exit" en druk op de toets "Enter" bij de MS-DOS-prompt te melden uit de AIX server en de TELNET-sessie beƫindigen.