Hoe Bereken complementaire kleuren

Hoe Bereken complementaire kleuren


Simpel gezegd, zijn complementaire kleuren exacte tegenpolen van elkaar. Wanneer naast elkaar geplaatst, het contrast van kleuren en beide lijken te zijn meer levendige. Dit effect is zeer aantrekkelijk voor het menselijk oog en intensief wordt gebruikt in de ontwerpweergave. Strategisch plaatsen complementaire kleuren visuele aantrekkingskracht zal toevoegen aan uw website, en als een webdesigner is het essentieel te zijn zich bewust van kleur interacties en hoe ze te gebruiken om uw beste voordeel. Berekening van complementaire kleuren is snel en eenvoudig als je eenmaal wat weet te doen.

Instructies

1

Kies één of twee belangrijkste kleuren die u wilt in uw ontwerp gebruiken. Als u Photoshop hebben, kunt u de kleurkiezer gebruiken om dit te doen. Als dat niet het geval is, er zijn vele websites voor ontwerpers die functie kleur grafieken waarmee u kunt bekijken en selecteren van kleuren. (Zie de bronnen.)

2

Vindt u de hexadecimale waarde voor de kleur of kleuren dat u hebt gekozen en noteer ze. In Photoshop kan het worden gevonden in het color picker venster (geopend door te klikken op het gekleurde vierkantje in de werkbalk). Als u een grafiek van de kleur van een ontwerp website gebruikt, wordt de hexadecimale code meestal weergegeven wanneer u uw kleur selecteert.

3

Open Photoshop en maak een nieuwe laag. Verf het de kleur die u zou willen vinden van het complement van. In het menu Beeld, selecteer aanpassingen en vervolgens omkeren. De resulterende kleur is de aanvulling van de oorspronkelijke kleur. Klik op het hulpmiddel van de druppelaar en proeven van de kleur, dan selecteert u de Kleurkiezer en noteer de hexadecimale waarde. U hebt nu een hoofdkleur en een complementaire kleur.

4

Ga naar de website van Color Tools van de koppeling in de sectie bronnen van dit artikel. De link zal leiden u naar een complementaire kleur generator. Simpelweg plak de hexadecimale waarde van uw belangrijkste kleur in het vak aan de linkerkant en klik op weergeven. Het hulpprogramma wordt berekend van de complementaire kleur voor u en u voorzien van de hexadecimale code.

Tips & waarschuwingen

  • Als de kleurcontrast tussen uw belangrijkste kleur en het complement te intens is, probeer uw belangrijkste kleur in paren rangschikken met een schaduw (zwart toe te voegen) of een tint (toe te voegen wit) van de aanvulling kleur plaats.