Het verschil tussen een CAT3 & een Cat5-kabel

Het verschil tussen een CAT3 & een Cat5-kabel


Het verschil tussen categorie 3 en categorie 5 kabel is grotendeels een verschil van prestaties. De twee normen die zijn vastgesteld door de Telecommunications Association en de Electronics Industry Association beide gebruiken de RJ-45-terminator, waardoor ze lijken oppervlakkig.

Categorie 3 kabel

Categorie 3 is een standaard die wordt gebruikt in de jaren 1990 die gedefinieerd hoe computer netwerk kabel kon worden gemaakt. Cat3, vereist zoals het volksmond bekend is, dat kabels worden gemaakt van vier paren van kleine, geïsoleerde koperdraad. Elke draad is gedraaid rond haar tweeling, en elk paar verdraaid rond de anderen. Deze draaien helpt u de elektronische signalen die via de kabel Stormcontrole beschermen. Cat3 kan meestal ondersteunen hogere snelheden van maximaal 10 megabits per seconde. Cat3 werd als de industriestandaard verdrongen door Cat5.

Categorie 5 kabel

Categorie 5 kabel, net als zijn voorganger Cat3, maakt gebruik van 4 paren van gedraaide koperen draden om te voorkomen dat externe interferentie met de signalen die het uitzendt. Een groot verschil tussen de twee is de afstand tussen wendingen. Cat5, is de afstand tussen wendingen gedefinieerd volgens priemgetallen, die helpt om de kwesties tussen draden. Cat5 werd bijgewerkt aan Cat5e kort na de release, met toegevoegde normen op latency. Cat5E kabel biedt ondersteuning voor maximaal 1000 megabit per seconde.

Overwegingen

In de netwerkomgeving van vandaag is categorie 3 kabel niet langer voldoende voor de meeste gebruikers. 10 megabits per seconde is ongeveer gelijk aan 2 MB per seconde, die de meeste gebruikers vertrouwd met zijn maatregel is. Twee megabytes per seconde kan klinken goed, maar geen netwerk ooit zal bereiken de theoretische maximale bandbreedte, en dientengevolge de prestaties afnemen. Beide standaarden gebruiken de dezelfde jack, geregistreerde Jack 45, wat betekent dat het is meestal relatief gemakkelijk te vervangen Cat3 met Cat5e. Terwijl sommige mensen zijn met behulp van categorie 6 kabels, is Cat5e nog steeds de bepalende bedrijf standaard in 2010.