Het uitvoeren van een schijf veeg in Linux

Het uitvoeren van een schijf veeg in Linux


Wanneer u bestanden op de vaste schijf van een computer verwijdert, wordt alleen de verwijzing naar het bestand verwijderd. De werkelijke gegevens in het bestand is nog steeds op de harde schijf tot iets anders eroverheen schrijft. Deze gegevens kunnen worden opgehaald met behulp van forensische tools. Als u uw computer verkoopt of een harde schijf weg te gooien, je over alle gegevens op de bestanden schrijven moet. Het Linux-besturingssysteem gebruikt de "versnipperen" en de "vegen" hulpprogramma's om te schrijven van nullen of willekeurige gegevens over de gehele harde schijf.

Instructies

Boot in een Live CD

1

Downloaden en branden van een Linux Live CD, zoals Knoppix (zie bronnen).

2

Plaats de Knoppix Live CD in cd-rom-station van uw computer.

3

Start de computer opnieuw op en kies aan laars in de Knoppix-CD.

4

Let op de naam van het apparaat voor uw harde schijf op het bureaublad. Het ziet er als "had" of "sda" en is te vinden onder het pictogram van de harde schijf.

Spitsmuis

5

Klik op de "Konsole" knop op de werkbalk van de bodem tot een terminal-venster.

6

Typ het commando "sudo versnipperen - vfz - n 100/dev/sda" om te overschrijven door nullen (-z) op de gehele tijd een honderd keer (-n 100). De - v (verbose) optie zegt om af te drukken van de vooruitgang die op het scherm. De optie -f (force) zegt te wijzigen van de machtigingen voor alle bestanden zodat ze overschrijven.

7

Typ "exit" de Konsole om venster te sluiten wanneer het stukje hulpprogramma is voltooid.

Veeg

8

Klik op de "Konsole" knop op de werkbalk van de bodem tot een terminal-venster.

9

Typ het commando "ls/dev/sd *" om te zien alle partities op de vaste schijf. De "sd" vervangen door de eerste twee letters van de naam van het apparaat voor de vaste schijf. Noteer de apparaatnamen voor elke partitie, bijvoorbeeld "/ dev/sda1".

10

Typ het commando "sudo veeg/dev/sda1" veeg de eerste partitie op de harde schijf. "/ Dev/sda1" vervangen door de naam van het apparaat voor uw partitie.

11

Herhaal stap 3 voor elke partitie op de harde schijf.

Tips & waarschuwingen

  • Deze twee opdrachten zal alle gegevens op de harde schijf volledig wissen en niet omkeerbaar.