Doel van de MicroprocessorMicroprocessors zijn voor het berekenen van gegevens in elektronische apparaten gebruikt. Zij kunnen worden gevonden in zowat elke moderne elektronisch apparaat, van televisies aan personal computers.

Microprocessor gebruik

Microprocessor vormen het "brein" van een elektronisch apparaat. De microprocessor van de term wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar de centrale verwerkingseenheid (CPU) van personal computers. Hoewel CPU's microprocessoren, zijn ze niet de enige soort microprocessor.

Delen van een Microprocessor

Microprocessor bevatten twee delen, de controle-eenheid en de eenheid van de wiskundige logica. De controle-eenheid interpreteert instructies met de microprocessor vertellen wat te doen. De eenheid van de wiskundige logica voert de berekeningen die nodig zijn voor het apparaat moet worden uitgevoerd, zoals optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, divisie en logische vergelijkingen (zijn twee nummers gelijk of niet).

Transistors

Zowel de controle-eenheid en de eenheid van de wiskundige logica zijn samengesteld uit een component genaamd een transistor. Transistors fungeren als een soort van schakelaar, ofwel waardoor elektriciteit te stromen verleden of niet. Microprocessors zijn gemaakt door een combinatie van vele honderden, zo niet duizenden, van transistors samen.