DirectX 9 Vs. 10

DirectX 10 is een andere stap voorwaarts op het gebied van 3D-games. Voortzetting van het succes van DirectX 9, bevat DirectX 10 meer functies en verbeteringen, bedoeld om te brengen 3D-graphics dichter aan werkelijkheid. DirectX 9 en DirectX 10 hebben de dezelfde kern-functionaliteiten, maar het laatste programma omvat verscheidene verbeteringen.

Over

DirectX is een verzameling van Application Protocol Interfaces (API's) waarmee programmeurs toegang tot de functies van de hardware. DirectX creëert een intermediaire laag waarmee de programmeur om de code te schrijven, dan DirectX past het voor de specifieke hardwarecomponenten op de computer geïnstalleerd.

DirectX biedt API interfaces voor invoerapparaten zoals joysticks, audio-apparaten zoals geluidskaarten en video-apparaten, met inbegrip van grafische kaarten.

Beschikbaarheid

DirectX 9 is beschikbaar voor Microsoft Windows 2000 en hoger besturingssystemen tot aan venster Vergezicht. DirectX 10 werkt met Windows Vista en hoger.

Compatibiliteit

Zowel DirectX 9 en DirectX 10 voorzien van achterwaartse compatibiliteit met eerdere versies van DirectX.

Direct3D en VDDM

De Direct3D (D3D) interface toegang tot 3D-functies van de grafische hardware. Dit wordt meestal gebruikt in gaming en D3D 10 brengt verschillende verbeteringen over D3D 9. De arcering meetkunde kunnen programmeurs functies op hele polygonen, in plaats van gewoon pixels worden uitgevoerd. D3D 10 vereist Vista Display Driver Model (VDDM), dus DirectX 10 niet beschikbaar voor besturingssystemen die vóór Windows Vista is.

Overwegingen

DirectX 10 biedt kleine verbeteringen over invoerapparaten en geluid API, maar richt zich meer op video. Video, is dus de eerste overweging bij de beslissing welke versie van DirectX te gebruiken. Hoewel DirectX 10 hogere systeemvereisten heeft, de meeste tests toonden geen grote prestaties of visuele verbeteringen over DirectX 9 ter rechtvaardiging van deze eisen. Als je in gokken, kan over te schakelen naar DirectX 10 nog wel een goed idee, aangezien de meeste nieuwe game releases DirectX 10 gebruiken.