Definitie van ERP-systemenEnterprise Resource Planning-systemen (afgekort als ERP) zijn softwaremodules die omgaan met de kerntaken van een onderneming, met inbegrip van de verkoop, inventaris, inkoop en boekhouding. De modules zijn geïntegreerd, zodat gegevens en transacties tussen afdelingen passeren, meestal met behulp van één centrale database. Bedrijven gebruiken ERP systemen om middelen te maximaliseren, klant- en leveranciersrekeningen relaties te verbeteren en besluitvormers te machtigen. Vaak nemen bedrijven betere zakelijke processen bij de implementatie van een ERP-systeem.

Geschiedenis

Definitie van ERP-systemen


Als gevolg van het succes van de materiaalresource (MRP) ERP-software, verscheen ERP in de jaren 1990. Eerder, MRP gericht strikt op de productieactiviteiten van de fabrikant met beetje integratie en informatie gedeeld met andere afdelingen. ERP-systemen uitgebreid naar alle kerngebieden, ondersteuning van meerdere gebruikers op hetzelfde moment. Het verlaten van de MRP-systemen om te doen wat zij deed het beste, ERP-systemen werd de onderneming Stichting waaruit andere softwaretoepassingen, zoals de klant relatie management en supply chain managementsoftware geëvolueerd. Met ingang van 2009 waren er meer dan 25 actieve ERP softwareleveranciers, met inbegrip van de grote leveranciers zoals SAP en Oracle.

Functies

Definitie van ERP-systemen


ERP software wordt gebruikt als het hoofdsysteem door bedrijven die producten maken in plaats van het verrichten van diensten. Een enkele database waarin informatie over de artikelen, klanten en leveranciers is toegankelijk vanuit elke willekeurige module, door elke afdeling. De integratie van alle modules, zoals verkoop/facturering, inkoop, scheepvaart, en boekhouding, is de functie die kenmerkend is voor ERP. Afhankelijk van de leverancier van de software zijn specifieke kenmerken met betrekking tot onderzoek en beleidsinformatie beschikbaar.

Platformen

Het serverplatform dat ERP software draait op is belangrijk, omdat andere software kan worden toegevoegd en parallel met het lopen. Als verschillende servers zijn ingevoerd, hebben ERP-leveranciers herschreven de software uit te voeren op nieuwere technologie of hulpmiddelen gebruikt voor het wijzigen van de toepassingssoftware. Hoewel Microsoft platformen de meest voorkomende zijn, werden sommige ERP-systemen geschreven met behulp van oudere technologie zoals FoxPro, vooruitgang, SQL windows, Paradox, Centura, GUPTA en merkgebonden talen.

Deskundige inzicht

Definitie van ERP-systemen


Volgens Gartner Group, een onderzoeks-onderneming technologie, zal de nieuwe licentie-inkomsten voor ERP software 721 miljoen dollar tegen 2010 bereiken. De grootste groei wordt verwacht in de regio Azië/Pacific. De grootste markt voor ERP-systemen is het middensegment van de markt, bedrijven met 100 tot 1.000 werknemers. Gartner, pakt in haar verslag Magische Kwadrant Microsoft Dynamics AX als de marktleider in ERP voor het middensegment van de markt. Ook bevat het SAP Business All-in-One en Epicore Vantage als visionairs.

Nieuwe Trends

Definitie van ERP-systemen


Als gevolg van de behoeften van bedrijven vandaag de dag, zijn bepaalde tendensen verandert het landschap van ERP-systemen. ERP-systemen moeten wereldwijd worden ingezet, adres branchespecifieke behoeften en meer gebeurtenis aangestuurd worden. Service Oriented Architecture (SOA) stelt bedrijven in die behoeften te helpen verdere kosten verlagen en efficiëntie verhogen.