De verschillen tussen Vector & Bitmap kunst

Vector kunst en bitmap beelden zijn twee categorie├źn bekend voor grafisch ontwerpers en drukkers. Echter hangen de verwarring over de verschillen tussen de graphics, wanneer te gebruiken, elk, en het opmaken van deze twee vormen. Naast grote verschillen zijn er voor- en nadelen aan het gebruik van beide. Ongeacht wat grafisch werk hebt gemaakt, is het een goede gewoonte om te praten met uw printer, teken of scherm bedrijf over het ontwerp.

Vector

Vector-software maakt-objecten, vormen en vult met behulp van lijnen, krommen en ankerpunten. Vector kunst is gedefinieerd door math, niet pixels. De afbeeldingen kunnen dus ofwel opgeschaald of verkleind, en niet verliezen detail. Vectorafbeeldingen maken ook kleuren objecten eenvoudiger dan met bitmaps. Gewoon het object selecteren zal vullen met een geselecteerde kleur. Helaas, vectorbestanden niet behandelen, transparantie, effecten en filters heel goed. Het is het beste om plat vector-bestanden met transparantie om afdrukproblemen. Sla het bestand op als een EPS (encapsulated postscript), SVG (scalable vector graphics) of GIF (graphics interchange format).

Vector-Software en toepassingen

Vector kunst wordt gebruikt voor het maken van logo's, illustraties voor T-Shirts, illustraties, teken maken en animatie. Elke letter van een nieuwe lettertype is gemaakt in een vector programma. CAD- en 3D-grafische vector software gebruiken voor het maken en bewerken. Er zijn verschillende vector-programma's, zoals Inkscape, Adobe Illustrator, CorelDRAW en DrawIt voor de Mac.

Bitmap

Bitmapafbeeldingen, ook wel rasterafbeeldingen, worden gemaakt door middel van technologie zoals scanners of digitale camera's. Deze rasterafbeeldingen zijn gemaakt van beeldpunten, genaamd "pixels." Het is niet zo gemakkelijk aan schaal omhoog een bitmapafbeelding omdat de beelden afhankelijk van de resolutie zijn. Dus, een bitmap groot kunnen worden geschaald en verliezen van beelddetails, waardoor het te vervagen en helderheid te verliezen. Aanvaardbaar bestandsindelingen voor bitmaps TIFF (tagged image file format), JPEG (gezamenlijke fotografen deskundigengroep), EPS (encapsulated postscript) of PNG (portable network graphics). Gebruik altijd de indeling JPEG of PNG bij het bewerken van afbeeldingen voor het Web. De indelingen TIFF en EPS zijn best voor het plaatsen van afbeeldingen in gedrukte media, zoals brochures of nieuwsbrieven.

Bitmap Software & toepassingen

Bitmap-bestanden zijn best voor foto's, webafbeeldingen en video. Rasterbestanden aankan effecten en filters beter dan vector bestand, s zoals vervaagt, texturen, slagschaduw en gloed. Soorten bitmapafbeeldingen zijn zeer fijne tekeningen, afbeeldingen met grijswaarden, multi getinte beelden (duotoon en quadtonen) en full color-afbeeldingen. Digitale beeldbewerkingsprogramma's omvatten CorelPaint, Adobe Photoshop en Gimp.