De verschillen tussen AVIs & MOVs

AVI en MOV zijn twee voorbeelden van multimedia containers die meerdere tracks van gegevens binnen een enkel bestand kunnen opslaan. Dientengevolge, worden zij gebruikt als bestandsindelingen voor het distribueren van digitale video. Maar ook al ze dezelfde functionaliteit hebben, er zijn duidelijke verschillen tussen de twee formaten op het gebied van oorsprong, compressie, compatibiliteit en grootte. Het type indeling kunt bepalen hoe het bestand is overgebracht en gestreamd.

Ontwikkelaar

Afkorting van Audio Video Interleave, de bestandsindeling AVI is ontwikkeld door Microsoft om het samenvoegen van twee media tracks in een enkel bestand. Ondertussen ontwikkelde Apple MOV als een digitale video-indeling die native met haar MediaPlayer, QuickTime werkte. Naast audio- en videotracks ondersteunt een MOV-bestand een track voor bijschriften.

Codecs

Een codec is een digitale algoritme die codeert en decodeert stromen van media zoals audio en video. Hoewel er veel overlap tussen welke codecs de indelingen kunnen ondersteunen, is er een aanzienlijke afwijking tussen de twee. Beide bestandstypen kunnen worden gecodeerd met de video-codecs als H.264, MJPEG en DV en audio codecs zoals MP3 en AAC. Maar terwijl de videotracks in MOV-bestanden kunnen worden gecodeerd met MPEG-4 compressie, is hetzelfde niet mogelijk voor AVI-bestanden.

Software

Omdat AVI is ontwikkeld door Microsoft, wordt de indeling wordt wijd ondersteund onder onderdelen in de Windows-softwaresuite. Naast Windows Media Player, kunnen AVI-bestanden worden ingesloten en speelde in PowerPoint slideshow presentaties. De bestandsindeling kan ook worden geïmporteerd en bewerkt in Windows Movie Maker. En afgezien van QuickTime, Apples MOV-bestandsindeling kan worden geladen en bewerkt in verschillende onderdelen van het vennootschappelijk Final Cut Studio suite. MOV-bestanden kunnen ook worden geïmporteerd in iTunes, Apple media management programma voor de iPod, iPhone en iPad toestellen.

Grootte

In vergelijking met andere digitale videoformaten, worden AVI-bestanden meestal gecodeerd met minder compressie. Daardoor kunnen zij aanzienlijk groter dan tegenhangers zoals MOV.