De nadelen van Bus topologieën

De nadelen van Bus topologieën


Een van de topologieën in gegevens netwerken, een busnetwerk wordt gedefinieerd door een één lengte kabel waarin elk knooppunt (computer, server, printer) is aangesloten. Dergelijke een topologie heeft het voordeel van vereenvoudigde verbinding en lagere kosten in vergelijking met andere topologieën. Desondanks deze configuratie wordt geleverd met vele nadelen.

Kabel fouten verzacht niet

In tegenstelling tot een ring- of stertopologie is elk deel van het netwerk hoofdzakelijk afhankelijk van de goede werking van een enkele kabel. Een breuk in een deel van die kabel zal verlagen van het gehele netwerk. Dientengevolge, kan vinden van de bron van de storing moeilijk zijn.

Niet Scalable

Bus topologieën werken over het algemeen op een enkele thinnet (10Base2) of thicknet (10Base5) coaxkabel, vergelijkbaar met de kabel gebruikt voor het leveren van televisiesignalen. Een 10Base5-kabel kan alleen een maximum van 100 knooppunten ondersteunen op maximaal 500-meter-lang uitgevoerd. En 10Base2 is nog beperkt, slechts 30 knooppunten ondersteunen op een maximale vlucht van 185 meter.

Lagere snelheden

De maximale bandbreedte op deze kabels niet toeneemt met de toevoeging van elk knooppunt---het netwerk werkt trager met elke nieuwe computer toegevoegd. Daarnaast zijn deze coaxkabels meestal trager dan hun tegenhangers stertopologie.

Gedateerde technologie

Coaxiale gebaseerde technologieën zijn zelden gevonden in moderne werkplekken en bijna nooit gebruikt in huizen. Dientengevolge, is de technologie die nodig is te bedienen van een topologie busnetwerk over het algemeen moeilijk te vinden, als het helemaal kan worden gevonden. Netwerk interfacekaarten (uitbreiding kaarten die plug in de binnenkant van een computer en netwerktoegang krijgen) met een BNC-connector zijn vaak duurder dan hun tegenhangers van de RJ-45.