De gevolgen van de oververhitting op een Laptop

De gevolgen van de oververhitting op een Laptop


Als computerfabrikanten doorgaan met het ontwerpen van producten die werken met grotere snelheden en pak meer transistors in computerchips, blijft laptopcomputers gevoelig voor oververhitting. Oververhitting kan optreden voor een verscheidenheid van redenen. Een verstopte of anderszins verminderde ventilatiesysteem kan de oorzaak van dit probleem; ook is een te hoge omgevingstemperatuur een andere bijdragende factor. Oververhitting op een laptop kan ernstige gevolgen hebben en kunnen vereisen dat cruciale computercomponenten worden vervangen.

Sporadische afsluiten

Een veel voorkomend fenomeen ervaren op een oververhitting laptop is niet-gepland afsluiten van de computer. Een oververhitting laptop afgesloten om de paar minuten. In andere gevallen kan een oververhitting laptop blijven op in een idle toestand voor verscheidene uren en zal alleen afsluiten zodra een gebruiker een toepassing waarvoor verwerkingskracht. Toepassingen zoals multimedia spelers, videospelletjes en beeld- en video-editing programma's vereisen aanzienlijke verwerkingskracht en overtollige warmteproductie kunnen veroorzaken.

Buitensporige Fan operatie

Zelfs als oververhitting geen een laptop voor shutdown veroorzaakt, kan overmatige hitte andere vervelende gevolgen hebben. Wanneer een laptop de interne componenten, zoals de centrale verwerkingseenheid en harde schijf, worden overdreven warm, de ventilator van de laptop moet gaat in overdrive te cool die onderdelen. Wanneer een laptop ventilator op maximale snelheid draait, is het lawaai dat het produceert beduidend harder dan wanneer de ventilator naar behoren werkt. Deze ruis kan worden vervelend voor laptopgebruikers.

Beschadiging van de hardware

Wanneer het koelsysteem van een laptop niet in staat is om extreme hitte, kunnen dit leiden tot ernstige gevolgen. Kritieke onderdelen zoals de CPU, harde schijven, grafische kaarten en moederborden kunnen onherstelbaar worden beschadigd en moet wellicht worden vervangen. Als schade is van invloed op talrijke componenten, wellicht een nieuwe laptop kopen een betere keuze dan betalen ter vervanging van de beschadigde hardware.

Blue Screen of Death

De "blue screen of death" is een gevreesde evenement onder Windows-gebruikers die naar een fout scherm dat een PC wordt verwijst wanneer een fatale fout optreedt. Het scherm beschikt over witte tekst op een blauwe achtergrond en meestal verschijnt op laptops waarop oudere versies van het Windows-besturingssysteem wordt uitgevoerd. Als een laptop oververhit en het blauwe scherm van dood wordt weergegeven, de laptop moet opnieuw worden opgestart en in het slechtste geval, kan het onherstelbaar worden beschadigd.

Potentiƫle effecten op de gezondheid

Een oververhitting laptop kan een nadelig effect hebben, niet alleen om de stemming van de gebruiker, maar ook om haar gezondheid. De onderkant van een oververhitting laptop kan zo heet dat het de huid verbranden kan, zelfs als beschermd door een laag van kleding worden. Om te voorkomen dat mogelijke brandwonden, rust nooit een laptopcomputer rechtstreeks op je schoot.