128 bits Vs. 256 Bit grafische kaart

128 bits Vs. 256 Bit grafische kaart


De relatieve sterke en zwakke punten van videokaarten uitzoeken is niet makkelijk. Naast de grafische verwerkingseenheid zelf moet u overwegen stream-processors, geheugen en andere componenten. Dan er is de overdrachtssnelheid van gegevens, of "bitrate," van de bus die links van geheugen van de kaart naar de processor. Zodra je al deze rekening, hoewel het lijkt contra-intuïtief, een 128-bits grafische kaart is niet per se beter dan de 256-bits tegenhanger.

Functie

De bitrate van een grafische kaart verwijst naar de hoeveelheid gegevens die de kaart is in staat om te bewegen tussen de GPU en de RAM met elke klokcyclus. Dit is een onderdeel van het algehele geheugen doorvoer van de kaart, of bandbreedte. Meer bandbreedte kan de kaart willen vestigen op het scherm sneller en met een betere resolutie, wat resulteert in soepeler en hogere kwaliteit beelden.

Prestaties

Een grafische kaart van werkelijke doorvoersnelheid of bandbreedte, gemeten in gigabytes per seconde in plaats van bits, is afhankelijk van een combinatie van de bitrate van de bus en de frequentie van de random - access memory. Dit wordt berekend door de bitrate te delen door 8 te converteren naar bytes en vervolgens te vermenigvuldigen met het resultaat van de RAM frequentie in megahertz. Bijvoorbeeld, heeft een 128-bits grafische kaart met 3.000-MHz RAM 48 GB/s bandbreedte. Alle andere dingen gelijk, heeft een 256-bits kaart dubbel dat bedrag, of 96 GB/s.

Misvattingen

Hoewel het klopt dat, alle dingen gelijk, een 256-bits grafische kaart dubbele de geheugenbandbreedte van de 128-bits tegenhanger, realistisch biedt, zal niet twee grafische kaarten worden slechts gescheiden door de grootte van de bus. Andere factoren, lsuch als het bedrag en de snelheid van de RAM, zijn altijd in het spel. Om deze reden dient altijd kaarten worden vergeleken door hun algehele geheugenbandbreedte, nooit hun bitrate.

Gebruik

Beide 128 - en 256-bits grafische kaarten zijn geschikt voor de overgrote meerderheid van gebruikers. Ze zijn meer dan voldoende voor elementaire reken, en ook voor de begroting gaming en algemeen gebruik van 3D grafische pakketten zoals 3ds Max en Maya. Liefhebber-niveau kaarten blijven 256-bits, met alleen de meest krachtige en dure prestatieniveau kaarten gewaardeerd op 320-, 384-, en in zeldzame gevallen, 512-bit.

Overklokken

De bitrate van een grafische kaart is fysiek beperkt door het aantal pinnen die de processor heeft, zodat het niet kan worden overclocked zoals een processor. Een 128-bits kaart kan nooit, met andere woorden, worden verhoogd tot het wordt een 256-bits kaart. Omdat geheugenbandbreedte een product van de bitrate en frequentie van de RAM is, is het echter mogelijk om de algehele doorvoer van een kaart door overklokken van het RAM-geheugen. En omdat de bitrate en frequentie van de RAM geen doel anders dan dienen bij te dragen aan de algehele geheugenbandbreedte, een verhoging tot één is in feite een verhoging voor de andere. Dat gezegd hebbende, overklokken RAM is altijd meer effectief op kaarten met hogere bitrates. Een stijging van 128 MHz van de kaart van een 128-bits RAM frequentie resulteert in een extra 2.048 GB/s doorvoer. Als de kaart 256-bits in plaats daarvan is krijgen dat verdubbelt tot 4.096 GB/s.