Wat zijn de havenstaten in een STP-implementatie?

De Spanning Tree Protocol is een protocol voor computer netwerken met een ontwerp dat lijkt op een boomdiagram met gekoppelde takken. De STP is samengesteld uit Netwerkbruggen verbinden van netwerksegmenten en eindigt in netwerkpoorten. Een netwerkpoort verandert van rollen en afhankelijk van welke functie de poort functioneert en of het is wachten op gegevens, gegevens verzendt of ontvangt.

Spanning Tree Protocol

Ethernet LAN's die gebruikmaken van overbruggen of doorsturen, hebben een netwerkprotocol genaamd het Spanning Tree Protocol (STP) waarmee wordt voorkomen dat in een lus in de topologie van het netwerk. De STP-netwerk is vergelijkbaar met een boomdiagram waar sommige takken van de boom ook onderling verbonden zijn. Als gevolg van het protocol is de lay-out van de netwerk Gratis lussen. Het patroon van de indeling STP bestaat uit netwerksegmenten verbonden door netwerkbruggen. De brug met de kleinste ID heet een root-brug en zit in de hoofdmap van de STP. Poorten bevinden zich aan de uiteinden van elke lay-out patroon, aangezien een computernetwerken poort het eindpunt van een communicatie is.

Poort rollen

De bruggen in een lay-out van de STP eindigen in havens. Havens spelen drie verschillende rollen op de STP: wortel poorten, aangewezen havens of geblokkeerde poorten. Op basis van de rol van de poort, de poort stuurt of STP brug Protocol gegevenseenheden ontvangt en doorstuurt of blokkeert het dataverkeer. De aangewezen poort is de poort die het dichtst bij de wortel-brug. De wortel-poort is de poort die tot de root-brug leidt. De geblokkeerde poort voorkomt dat gegevenspakketten overschrijding van de netwerkbrug. Geblokkeerde poorten zorgen dat de STP is vrij van gegevens in een lus.

Havenstaat definitie

Ethernet-LAN gebruik switchpoorten starten of stoppen van het data verkeer doorsturen op de netwerkbruggen. Voordat de poort kan verwerken van de BDPUs en het doorsturen van verkeer blijven, gaat het via een aantal havenstaten. Indien apparaten zoals een host-computer, printer of server is aangesloten op een switch-poort, doorloopt de poort de luisteren en leren staat voordat het gaat in de staat doorsturen. Als een ander netwerkswitch is aangesloten, kan de poort in de blokkerende staat blijven.

Verschillende havenstaten

De blokkerende havenstaat veroorzaakt een verstopping dus geen gegevens worden verzonden of ontvangen. De blokkerende poort voorkomt een lus paden. De luisterende poort staat is wanneer de poort is verwerking van BDPUs en nieuwe netwerkgegevens verplaatsen naar een andere staat te wachten. Het leren havenstaat treedt op wanneer de poort bronadressen van de ontvangen gegevens ontvangt. Wanneer de poort is ontvangen en verstrekking van gegevens, is het bekend als het doorsturen poort staat.