Hoe te upgraden van Tiger naar Leopard op Apple

Mac OS X is Apple's standaard Macintosh computer besturingssysteem. Als uw Apple-computer wordt nog steeds uitgevoerd voor OS X 10.4 (Tiger genoemd), kan je hebt ontdekt dat software-updates voor programma's zoals Safari en iTunes zijn steeds moeilijker of zelfs onmogelijk geworden. Dat komt omdat Apple biedt niet langer ondersteuning voor Tiger vanaf oktober 2010. Als u een upgrade naar OS X 10.5 (Leopard), is de computer zullen kunnen profiteren van alle Apple's nieuwste functies en software-updates.

Instructies

1

Back-up van de bestanden op de computer. In zeldzame gevallen, een software-upgrade kan ertoe leiden dat u te verliezen van inhoud op de computer. Back up van belangrijke bestanden door deze te kopiƫren naar een lege CD of DVD, USB-flashstation station, externe harde schijf of ander opslagapparaat.

2

Plaats de installatieschijf van Leopard in de CD/DVD-ROM-station van de computer. Hoewel Apple heeft stopgezet de Leopard-besturingssysteem in het voordeel van de nieuwere 10.6 Snow Leopard, kunt u nog steeds Leopard kopen bij sommige online winkels vanaf oktober 2010 (zie bronnen voor links).

3

Dubbelklik op het pictogram voor het installatieprogramma van Leopard, die wordt weergegeven op het bureaublad en leest "Install Mac OS X." Wanneer de installateur venster op het scherm verschijnt, klikt u op de blauwe 'Opnieuw opstarten' knop in de rechter benedenhoek op te starten van de computer, die vervolgens vanaf de schijf opstarten zal.

4

Kies de Tiger uitgeruste harde schijf die u wilt upgraden. Wanneer de computer opnieuw is opgestart, verschijnt een venster op het scherm met de titel "Selecteer een bestemming" en een pictogram voor elk van de beschikbare vaste schijven. In de meeste gevallen moet u de belangrijkste 'Macintosh HD' harde schijf selecteren, maar als u wilt installeren van het systeem op een alternatieve station selecteren uit de lijst. Klik op "Doorgaan" na het maken van uw keuze.

5

Klik op de "Installeren" knop in de rechter benedenhoek van het scherm om het overschrijven van de Tiger-besturingssysteem met de Leopard-software. Wanneer de installatie is voltooid, start de computer opnieuw en uitwerpen van de installatieschijf.

6

Klik op het Apple-symbool in de linker bovenhoek van het scherm, op de hoofdmenubalk. Selecteer "Software Update" in de drop-down lijst en vink het vakje naast elk programma met een beschikbare update. Klik op de "Update" knop in de rechter benedenhoek te installeren alle updates Leopard. Wanneer de installatie van de update is voltooid, start u de computer opnieuw.