De geschiedenis van Pentium III

De geschiedenis van Pentium III


De Intel Pentium III is uniek in de geschiedenis van Intel-processors. Het was een van de snelste processors in de geschiedenis ten tijde van de release in 1999, en haar invloed is nog steeds vandaag gezien in de Intel Core en Core 2 processoren. Hebt u een recente Intel-processor in uw computer, is er een goede kans dat er een Pentium III of één van haar nakomelingen.

Het begin: KatmaiDe eerste Pentium III-processor, met codenaam Katmai, werd uitgebracht in februari 1999 in snelheden van 450 en 500 MHz. Katmai werd ontworpen met behulp van een gelijkaardige vormfactor met die van de Pentium II, met de processor gelegen op een kaart die dan in de systeemkaart van de computer was geïnstalleerd. Naast het houd de processor zelf en de kaart ook gevestigd de chip 512 K cache geheugen. Intel verbeterd Katmai tot een maximale snelheid van 600MHz.

Verfijningen: Coppermine

De geschiedenis van Pentium III


Vanwege de complexiteit van de Pentium III was het onmogelijk om te zetten van het cache-geheugen gebruikt in Katmai in de chip zelf. Dit was ook gedeeltelijk te danken het 250nm chip-fabricageproces (250nm verwijst naar de grootte van de functies op de chip) op het moment gebruikt door Intel. Technologische ontwikkelingen toegestaan Intel te krimpen van het fabricageproces tot 180nm, maken ruimte voor 256 KB cachegeheugen aan binnen de processor zelf worden geplaatst. Daarmee werd de PIII-Coppermine geboren. De dichter cache geheugen is tot de kern van een processor, hoe sneller het kan worden geopend. Hierdoor was de Coppermine kunnen overtreffen Katmai op de dezelfde kloksnelheden met meer dan 10 procent in sommige benchmark-tests. Bovendien mag de nieuwe 180nm Productie-procédé Intel oprit Coppermine tot hogere kloksnelheden, eindelijk de 1000 MHz-barrière breken in maart 2000.

Zonsondergang: Tualatin

In November 2000 heeft werd de Pentium 4 uitgebracht. Het debuteerde met een maximumsnelheid van 1500MHz, maar met enige teleurstelling vanwege de hoge stroomvereisten en warmteproductie, samen met het feit dat het was niet bijzonder concurrerend tegen de Pentium III of rivaliserende chip maker AMD's producten is gehaald. Intel's nieuwe 130nm chip-fabricageproces zou dit veranderen, en als een test voor dit nieuwe proces, de Pentium III kreeg nog een verfijning. De nieuwe PIII heette de Tualatin, en het werd uitgebracht in eind 2001. De nieuwe productie-procédé toegestaan Tualatin te zijn vrijgegeven in snelheden van maximaal 1400MHz, waar het bested van hogere-geklokt Pentium 4s in vele benchmark-tests. Tualatin was echter duur, die manier om niet te kwetsen van de Pentium 4's verkoop geprijst. Het fabricageproces van 130nm toegestaan de Pentium 4 te worden ramped tot veel hogere kloksnelheden en Tualatin was grotendeels vergeten. Het, echter, vond een huis in veel laptops en servers dankzij zijn lage stroomverbruik.

Wedergeboorte: Pentium M

Net als veel mensen dachten dat ze hadden gezien de laatste van de Pentium III dat, was het herboren in 2003 als de Pentium M. De eerste Pentium M kreeg de codenaam Banias. Het was bedoeld voor laptops, waar het energieverbruik van de Pentium 4 had gemaakt enigszins mislukte. De Pentium M, die elementen uit zowel de Pentium III en 4 lijnen, was een enorme hit voor Intel, nog in productie tot en met 2008.

Vandaag: Core en Core 2

Verfijning van de Pentium M leidde tot de Intel Core-processor, single core (Core Solo) en dual core (Core Duo)-configuraties op de markt gebracht. De kern is uitgebracht in 2006, en bevatte elementen van zowel de Pentium III en 4 als de Pentium M had. De kern werd vervangen door de Core 2 medio 2006, en vandaag nog steeds wordt geproduceerd. Dankzij de integratie van een Core 2 chip in de overgrote meerderheid van de laptop en desktop computers die momenteel beschikbaar zijn, een gedeelte van de Pentium III voortleeft, meer dan tien jaar na de eerste release.