Boekproject scannen van Google

Het bibliotheekproject van Google boeken is een poging van Google om te maken van een online catalogus van miljoenen boeken, waarvan vele zijn auteursrechtelijk beschermd, door ze te scannen naar een digitale indeling die gemakkelijk kan worden geïndexeerd en gezocht door mensen die niet anders dat die boeken vinden kon omdat veel van afdrukken. Het project gemaakt wat controverse tussen de uitgevers en auteurs, die vreesden dat hun auteursrechtelijk beschermde werken zou toegankelijk zonder enige compensatie aan die houder zijn van de rechten.

Achtergrond

Eind 2004, kondigde Google aan een nieuwe inspanning om partner met een aantal van de grootste universiteitsbibliotheken in de wereld en het maken van digitale versies van miljoenen boeken. Het bedrijf samen met de universiteitsbibliotheken van Harvard, Michigan en het Stanford voor het scannen van auteursrechtelijk beschermde boeken, terwijl ook samen met de New York Public Library en de Universiteit van Oxford voor het scannen van "public domain werkt" dat was niet langer beschermd door het auteursrecht. In een augustus 2005 Associated Press artikel gepubliceerd door Wired Magazine, Google het project had gepositioneerd als een "altruïstische poging" zodat mensen toegang tot enkele van de zeldzaamste boeken in de collecties van de grootste bibliotheken.

Controverse

Veel uitgevers en auteurs zich verzet tegen Google's boek project scannen omdat zij vreesden maken van digitale versies van boeken beschikbaar op het Internet zou leiden tot ongeoorloofde duplicatie en distributie. Ze waren ook bang dat Google zou kunnen zijn voor het genereren van reclame-inkomsten via de index van boeken, zonder betaling van royalty's kosten aan de uitgevers houden auteursrecht. Bovendien, waren bibliothecarissen ook bezorgd dat Google zou hebben te veel controle over de materialen die een essentieel onderdeel van de collecties van de bibliotheken zijn.

Regeling

Het Gilde van auteurs en de Association of American Publishers geplaatst rechtszaken tegen Google beweren dat het boek scannen project niet rechten van eigenaars van auteursrechten respecteerde. In oktober 2008 overeengekomen de partijen om een regeling, waardoor Google blijven maken de out-of-print books beschikbaar online, zowel voor het lezen en kopen. Kader van de overeenkomst, is Googles book-service toegestaan om te laten zien van maximaal 20 procent van de tekst van een boek kosteloos aan de service. De digitale versie van het hele boek kan beschikbaar gesteld worden online voor een vergoeding. Daarnaast kunnen onderwijsinstellingen en bibliotheken abonnementen voor toegang tot boeken kopen. Google ontvangt 37 procent van de inkomsten van de online book-service, terwijl 63 procent naar auteurs en uitgevers gaat.

Technologie

Volgens een artikel van April 2009 door National Public Radio ontwikkelde Google een scanning technologie waardoor een digitale scan van een boek nauwkeuriger en veroorzaken minder schade aan het boek. De technologie betrokken een infrarood camera die de driedimensionale vorm en de hoek van het boek pagina's wanneer plat op de scanner kan onderscheiden. Dit vervangen oudere oplossingen waarmee een glasplaat afvlakken van elke pagina van het boek, of als de binding van het boek.