ANSI teken gids uitgebreid

ANSI teken gids uitgebreid


Het American National Standards Institute, of ANSI, tekenset bevat 256 tekens uit het alfabet hoofdletters en kleine letters naar cijfers, leestekens en accenttekens. Het gestandaardiseerd de fundamentele tekenset die wordt gebruikt door computers definiƫren welke tekens wilt opnemen en de volgorde waarin ze op te nemen. De eerste 128 tekens in de volledige ANSI-set, van nul tot en met 127, vormen de ASCII-tekens, waaronder 32 besturingsprocessen. Tussen 128 en 255 zijn de uitgebreide ANSI-tekens letters met accenten, wiskundige symbolen en lijntekening tekens.

Alvorens normen

De wereld van computing begon met een Babel van tekensets, elk apparaat maker zijn eigen set van input en controle sequenties definieert. Deze vroege systeem gebruikt papier punch kaarten als hun data-opslagmedium. De posities op een kaart die opgenomen of ontbrak stoten bepaald de het opgeslagen informatie. IBM UNIVAC, FORTRAN, STRETCH: elk van deze systemen gebruikt verschillende teken-regelingen en het aantal tekens. Zonder een algemene norm ontbrak deze apparaten de mogelijkheid om te praten met elkaar.

ASCII

De oorspronkelijke American Standard Code for Information Interchange of ASCII, tekenset begon in 1960 met computerpionier Bob Bemer, een IBM-werknemer die besefte dat de ponskaart chaos van concurrerende vroege besturingssystemen computer goedkeuring tegengehouden. Op het moment gebruikte IBM zelf verschillende negen-tekencoderingen onder haar producten. Bemer afkomstig een code-sequence hetvoorstelbij ANSI, die uiteindelijk een plan zeer gelijkaardig aan Bemer goedgekeurd is origineel. Achttien jaar later werd de IBM-PC de eerste computer die ASCII gebruikt.

ASCII-tekens

Gepositioneerd binnen een numerieke raster dat strekt zich uit van nul via 128, begint de ASCII-tekenset met een reeks van 32 besturingsprocessen, waarvan sommige niet langer zien wijdverbreid gebruik en anderen, zoals de "ESC", die deel uitmaken van het huidige computergebruik blijven. De "ruimte" dient als teken 32, het 33e in de set, gevolgd door niet-alfabetische symbolen zoals het hekje, dollarteken, teken en leestekens. De nummers nul tot en met negen vormen tekens 48 via 57, gevolgd door meer leestekens en wiskundige symbolen. De hoofdletter alfabet blijkt uit 65 via 90, gevolgd door meer niet-alfabetische tekens. Afronding van de ASCII-set, houdt 97 via 122 het kleine letters alfabet, gevolgd door accolades, het pipe-symbool, de tilde en de "DEL" of delete, karakter.

Uitgebreide tekens

De ware ANSI-tekenset besteedt posities 128 en 255 aan de geaccentueerde karakters gebruikt door de meeste Europese talen, met inbegrip van combinaties van de twee-tekens genoemd digraphs, en hoofdletters en kleine letters klinkers en medeklinkers. Samen met pre-en-klare breuken, nietEngelse leestekens, het gradenteken en sommige alfanumerieke superscript, het omvat ook de Griekse tekens en symbolen van de vergelijking gemeenschappelijk in de wiskunde, en een set tekens gebruikt bij het tekenen van single - en double-besliste vakken die vergelijkbaar is met de kaders rondom HTML-tabellen.

Buiten en naast ANSI

Samen met de ware ANSI-tekenset definieert de Microsoft Windows ANSI-set een variant met een verwarrend veel lijken naam en vergelijkbare tekens. Het ontbreekt de ANSI lijntekening tekens en andere leestekens in plaats daarvan bevat, onder hen twee symbolen, het copyrightsymbool, een punt van pre-en-klare weglatingsteken, de kogel, em-streepje en nl-dash handelsmerk. Buiten de traditionele grenzen van de 256 tekens van ANSI maakt Unicode mogelijk tekensets met duizenden glyphs, opvang van vrijwel alle's werelds talen, met inbegrip van degenen die geen van het Latijnse alfabet, zoals Aziatische gebruikmaken en Midden-Oosterse talen.