512 vs. 256 grafische kaart

Alle computerprocessen RAM-geheugen gebruikt als tijdelijke geheugen voor data. Dit versnelt de verwerking, als gevolg van de relatieve snelheid van RAM--werkgeheugen--in vergelijking met harde schijven. Terwijl programma's zoals webbrowsers en spreadsheets gebruiken van het systeem-RAM uitsluitend, games die gebruikmaken van de verwerkingskracht van een videokaart vereisen hun eigen, toegewijde, video RAM. Vaak grafische kaarten markt deze statistiek gewoon als "geheugen" of door aantal, zoals "256 MB" of "512 MB." Het wordt vaak afgekort tot VRAM, de V staat voor video. Begrijpen hoe uw computer gebruikmaakt van dit geheugen zal u helpen bepalen hoeveel u nodig hebt.

Texturen

Een groot deel van het VRAM-geheugen gaat naar textuur gegevens op te slaan. Deze texturen wikkel de draad-frame 3D-modellen die gebruikt worden in computerspellen. Textuur bestanden kunnen vereisen een grote hoeveelheid geheugen--potentieel vele megabytes elke-- en een spel kan tientallen tegelijk worden weergegeven. Lezen de texturen van de harde schijf, of zelfs het systeemgeheugen, voordat de verwerking van elk beeld zou leiden tot vertraging, zodat de grafische kaart moet opslaan actieve texturen in zijn eigen geheugen.

Post-verwerking

Moderne spelen gebruik maken van verschillende post-processing effecten die als anti-aliasing, hoog dynamisch bereik en reflecterende oppervlakken. Deze om effecten te maken, moet de videokaart renderen elke scène meerdere keren, in de verandert met elke iteratie toe te voegen. Hoewel dit een grote belasting op de grafische processor legt, vereist het ook extra RAM-geheugen, als elk van deze daar tussenin renders opgeslagen in video geheugen blijven moet totdat de eindrendering plaatsvindt.

Buffer

Video-RAM biedt een buffer voor voltooide frames. Door het bufferen frames gerenderd, kunt de videokaart ze afspelen op de monitor op een constante snelheid, zelfs als de grafische processor op een complexe render vertraagt. Extra video buffers zal verbeteren grafiekverwerking snelheid door het verstrekken van een opslagruimte voor voltooide werk, waardoor de processor om verder te gaan met de volgende taak.

Beslissen over geheugen

Bij aankoop van een grafische kaart, bepalen hoeveel geheugen je nodig hebt door het identificeren van uw gebruik van de geheugen-intensieve taken. Als je de nieuwste games met effecten speelt zoals anti-aliasing maxed, zal 256 MB RAM niet genoeg. Ook de hogere resolutie je speelt, des te meer geheugen vergt elke textuur. Bij het afspelen van HD-resoluties of hoger, 512 MB minimaal zou moeten zijn: hedendaagse hoger-end kaarten bieden meer dan 1 GB van videogeheugen. Voor lichter gebruik, zoals toevallige spelen, oudere titels en 2D-indie releases, zal 256 MB blijken in de meeste gevallen voldoende.